En enkel men riktigt lyxig fiskrätt där du tillagar valfri fisk (vi blandade lax och torsk) med en Sandefjords-inspirerad sås och severer med kokt färsk potatis & sparris. Min variant av Sandefjordsåsen är något magrare än orginalet- tex lite mindre smör i förhållande till crème fraîche & grädde, och jag hade även buljong, mer citron och bara gräslök. Jättegod i alla fall och bråk om sista dropparna.
Original recept från www.instagram.com
July 2, 2025
20 g gräslök
2 dl matlagningsgrädde
2 dl lätt crème fraiche
1 st fiskbuljong
100 g rumsvarmt smör
3 tsk forellrom (eller stenbit) + lite extra till severing om du önskar
0.5 st färskpressad citron
600 g fisk, vi blandade torsk och lax
Sparris & färsk potatis till servering
Tina fisken om fryst används och låt den rinna av ordentligt.
Sätt ugnen på 190°C.
Ta fram smöret i god tid så att den blir rumstemperad. Om du glömmer mikra lite mjukt.
Hacka gräslöken.
Koka potatisen. Koka, stek eller ugnsrosta sparrisen (ca 10-12 min 200 grader).
Lägg fisken i en ugnssäker form. Salta och peppra.
Koka upp crème fraiche & grädde med buljongtärning i en kastrull. Vispa sedan snabbt ner smöret lite åt gången (låt det inte koka!). Pressa ner citron och rör i rom & gräslök.
Smaka ev av med salt och peppar.
Häll såsen över fisken och tillaga 15-20 min- ta tempen! Fisken ska vara minst 52 grader.
Servera med potatis & sparris.