Ljuvlig äppelkaka som ser svår ut, men som inte är så komplicerad. Njut varm eller kall, som den är eller med nyvispad grädde /glass. Perfekt att laga under under äppelsäsongen.
Original recept från www.instagram.com
July 17, 2025
1 st ägg
1 dl strösocker
3 st del vetemjöl
100 g rums tempererat smör
1 msk smör
2 msk vatten
2 dl socker
3 st röda äpplen
3 msk smör
1 msk socker
Blanda alla ingredienser till degen och låt stå i kylen minst 1 h.
Blanda smör, socker & vatten i en kastrull och koka ihop så att det får en mörkare färg (karmeliseras). TA av plattan och häll upp i en springform (22 cm).
Skiva äpplena och lägg i ett snyggt mönster i springformen.
Lägg i lite smör & strö över socker.
Kavla ut degen och lägg i springformen. Tryck ner lite i kanterna.
In i ugnen 200 grader ca 30 minuter.
Ta ut och ta bort yttre kanten.
Ta en skärbräda ovanpå kakan och vänd. Avsluta med att ta bort formen.
Njut.