Obs! Havre är naturligt glutenfritt, men under processen (allt från odling, skörd, valsning) så kan havret beblandas med övrig glutenspannmål – för helt glutenfritt bröd köp glutenfria havregryn. 💡Tips! Jag använder Lindroos ljusa psyllium (Premium), det motsvarar deras gamla ”fiberhusk” som nu inte finns längre utan ägs av Orkla (med nytt innehåll) 🥰
July 2, 2025
4 st ägg
360 g hela havregryn (ca 1 liter)
1.5 msk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk pulveriserade psylliumfrön (eller fiberhusk/risenta)
5 dl filmjölk
Toppa med havregryn
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg pösigt, vispa ner fil/yoghurt.
Mal havregrynen.
Rör ihop malda havregryn med bakpulver, pulvriserat psylliumfrön och salt och rör ner i äggsmeten. Rör bara ihop. Låt svälla i 10 minuter.
Lägg ett skrynklat bakplåtspapper (inte smörpapper!) i en avlång bakform. Använd en slickepott och fördela den porösa, kladdiga smeten i formen. Toppa med havregryn. Sätt gärna in en termometer i brödet, brödet är klart vid 96-98°C.
Sätt in i nedre delen av ugnen i 60 minuter. Lägg på ett bakplåtspapper över efter ca 40 minuter så brödet inte får för mycket färg. Ta ut efter 60 minuter om innertempen är rätt.
Låt svalna ordentligt under bakduk, innan brödet skärs upp.