Ibland vill man bara ha hembakat men hinner inte eller orkar inte göra allt från grunden. Då är frysta smördegsplattor perfekt. I receptet kokar du egen vaniljcrème men om du vill göra en ännu enklare variant så köp färdig vaniljsås som är lite tjockare eller vaniljkvarg.
Original recept från www.instagram.com
June 29, 2025
2 st smördegsplattor
6 - 8 st jordgubbar
2 st ägggulor
1.25 dl mjölk
0.5 tsk vaniljpulver
4 msk socker
1.5 msk maizenastärkelse
1 msk smör
1 msk florsocker att dekorera med
Tina smördegsplattorna, det går fort. Sätt ugnen på 200 grader.
Separera äggulorna från vitorna. Ta 1 msk av äggvitan och 1 tsk av ägggulan och vispa ihop så har du till att pensla smördegplattorna.
Häll resterande äggula i en kastrull och tillsätt allt utom smöret och vispa ihop. Koka ihop under omrörning tills crèmen börjar tjockna. Det går fort. Dra av från värmen och tillsätt smöret och rör ihop. Låt svalna lite.
Dela smördegsplattorna på mitten och lägg på bakplåtspapper på ungsgaller.
Pensla kanterna med det uppvispade ägget. Klicka på ca 2 msk vaniljcrème på varje. Skiva eller klyfta jordgubbarna och lägg ovanpå.
Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Låt svalna lite och pudra över florsocker.