Saltimbocca är en av det italienska kökets klassiker med ett ursprung ifrån Brescia i Lombardiet. Saltimbocca kan översättas i ”hoppar in i munnen”, vilket antyder hur god denna rätt är. Saltimbocca kan göras på många olika sätt, men detta är Al Limone versionen. Receptet skapar brässerade kalvfiléer med Prosciutto di Parmachips, samt en salvia- och citronsås som serveras tillsammans med Tortino di Patata, det vill säga en potatiskaka.
March 16, 2022
400 g fast potatis
2 msk smör
1 krm svartpeppar
100 g parmesan (24 mån
4 tunna skivor, prosciutto di parma
4 blad salvia
2 dl frityrolja
400 g fördelade i 4 skivor, kalvinnerfilé
4 tunna skivor guanciale
24 blad salvia
2 dl vetemjöl
50 g smör
1 dl vitt vin
2 msk citronjuice
1 krm vitpeppar
0.5 tsk salt
0.5 dl kalvbuljong
1.5 dl grädde
1 tsk salt
Potatiskaka: 1. Sätt ugnen på 180° grader varmluft. Smält smöret i en liten kastrull. 2. Skala potatisarna och skiva dem tunt med mandolin, ca 1 mm tjocka skivor. Lägg skivorna i en bunke.
3. Riv parmesan. Tillsätt det smälta smöret tillsammans med salt och peppar i bunken med potatis och blanda försiktigt.
4. Varva potatis och riven parmesan i två små ugnsformar, tills att potatisen når cirka 1 cm under formens kant. Avsluta med att toppa lite med parmesan. 5. Sätt in formarna i ugnen i 55 minuter.
Prosciutto chips: 6. Sätt på ugnen på 150° grader varmluft. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Fördela Prosciutto di parma- skivorna utspritt på bakplåten. Sätt in i ugnen i 15 minuter. 7. Ta ut och låt skivorna torka på en tallrik med hushållspapper.
Friterad salvia: 8. Häll frityrolja i en kastrull och värm upp till 150° grader. Lägg i salviabladen och fritera i 15 sekunder. Plocka upp salviabladen med en tång och lägg på en tallrik med hushållspapper på och låt torka.
Saltimbocca: 9. Banka ut kalvfiléskivorna tunt med hjälp av en kötthammare, cirka 5 mm tjocka. Finstrimla salvia, ca 1 mm tjocka strimlor. När du strimlar salvian, lägg samtliga blad på varandra och rulla ihop till en cylinderform och hacka. Detta hjälper till att all smak stannar kvar i bladen och inte hamnar på skärbrädan.
10. Pressa på ett salviablad på varje filébit med hjälp av din tumme. Lägg sedan en Guanciale-skiva på varje köttskiva och pressa hårt på den med hjälp av en stekspade.
11. Häll mjöl på en tallrik med höga kanter. Doppa ner varje köttskiva med Prosciutto-sidan först, i mjölet och tryck ner hårt i mjölet med hjälp av handen. Var noga med att all köttyta verkligen blir täckt med mjöl. Repetera processen på andra sidan av filébiten.
12. Sätt en gjutjärnspanna på spisen på medelhög värme och lägg i smöret. När smöret är smält och bubblat en kort stund, lägg innerfilerna med Prosciutto-sidan ner i gjutjärnspannan. Stek i cirka 1–2 minuter eller att kalvytterfilén har fått en gyllenbrunfärg. Vänd på kalvytterfilén med en stekspade och stek den på andra sidan lika länge.
13. Häll vitt vin, citronjuice och kalvbuljong i pannan och brässera kalvytterfilén tills att hälften av vätskan har reducerats bort, detta tar cirka 5 minuter.
14. Tillsätt vitpeppar, salt, strimlad salvia och grädde och låt det hela koka ihop i cirka 10 minuter.
Uppläggning: 15. Servera Saltimbocca direkt ifrån gjutjärnspannan med potatiskakan på sidan. Toppa Saltimbocca med brutna bitar Prosciutto chips och friterade salviablad. Hoppas det smakar!