Över 60 minuter

RÖDKÅLSRISOTTO med svamp, äpple, fetaost och pinjenötter

Hej hörni! Och välkomna till mig♡ Här kommer mitt första recept i denna app - en rödkålsrisotto med mumsiga tillbehör. Detta räcker till ca 3-4 personer, beroende på om ni vill ha det som mellanrätt eller varmrätt♡

Foodalamandiza

Feb. 18, 2023

Ingredienser

1.75 dl arborio ris (eller annat valfritt risottoris)

350 g rödkål

0.5 st banansharlottenlök

1.5 st rött äpple

2 dl vitt vin (jag använde chardonnay)

2 msk olivolja

5 - 7 dl kycklingbuljong (eller valfri buljong)

100 g smör

1 msk vispgrädde

1 dl ättiksprit

2 dl socker

3 dl vatten

2 msk äppelcidervinäger

2 msk soja

1 st liten bit fetaost för att riva över

1 dl parmesan

1 st krasse

Salt

Peppar (använde både svart och vitpeppar)

Gör så här

Börja med att skära rödkål samt äpple grovt. Skala äpplet innan.

Koka upp saltat vatten i en kastrull och koka sedan rödkål och äpple på medelvärme i ca 15min eller tills det blivit mjukt. Sila sedan av och låt svalna en stund. Spara en del av vattnet! (Vattnet blir lila och kommer användas i risotton)

Gör lagen på ättika, socker, vatten, äppelcidervinäger samt soja genom att koka upp alla ingredienser i en kastrull. Låt svalna.

Skiva sedan 1st äpple tunt (se bild) och lägg i en förslutningsbar burk. Häll på lagen o ställ in i kylen för att vila.

När rödkålen och äpplena har svalnat ska den mixas (jag använde blender) tillsammans med hälften av smöret, grädde, salt och vitpeppar tills det blir puré konsistens.

Finhacka sharlottenlök och sautera på låg värme i ca 3 minuter tills löken blivit glansig o lite genomskinlig. Löken får ej få färg!

Tillsätt riset och fräs med löken i ca 2 min till. Tillsätt därefter vinet och låt koka in nästan helt.

Tillsätt ca 1,5 dl buljong samt lite av rödkålsspadet och låt risotton sjuda på låg värme. När buljongen kokat in en del tillsätter du lite buljong igen. Upprepa processen tills riset nästan är färdigkokt. Behåll lite lite kärna. Rör om ofta, ca 1 gång på 1-2 minuter för att riset ska binda sig till buljongen. Detta tar ca 35min.

Rosta valfri mängd pinjenötter i torr panna på medelvärme, tills de fått fin färg och det börja lukta lite nötigt.

Hacka samt fräs champinjoner i först olja på hög värme. Sänk sedan temperaturen en aning och tillsätt lite smör om du vill. Salta och peppra.

Riv parmesan. Tillsätt osten, resterande smör samt rödkålspurén (i önskad mängd, jag lämnade ca 1/4 del) när risotton nästan är klar.

Lägg risotton på en tallrik och platta till underifrån så riset flyter ut. Om det flyter ut fint och är lite löst är konsistensen perfekt enligt mig. Toppa risotton med svampen, äpplena, pinjenötterna, krasse och lite riven fetaost.

Klart!

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.