Gjord på bla jalapeñoost från @arlasverige, färskost och creme fraîche är denna Tacogratäng en rolig variant av tacos. Man toppar även med vanligt ost, tomater och jalapenos. Serverar med nachos & en sallad.
Original recept från www.instagram.com av @smakbox
June 28, 2025
500 g nötfärs, gärna 12% (fett är smakbärare)
1 st påse ekologisk tacokrydda eller egen tacokrydda
1 burk tacosås á 250 ml eller egen:
0.5 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 msk olja
1 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
1 msk vitvinsvinäger
0.5 msk strösocker
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
0.5 tsk salt
0.5 tsk chiliflakes
200 g färskost, vanlig eller lätt
2 dl créme fraîche, vanlig eller lätt
2 - 3 dl riven ost (jag tog 2 dl av chili- & jalapeñoosten & 1 cheddar)
Salt & peppar
6 st –8 romanticatomater (eller liknande), dela i 2-3 delar
Sätt ugnen på 200 grader.
Finhacka lök och vitlöksklyfta. Fräs i olja tills de mjuknar.
Tillsätt tomatpuré och stek ytterligare ett par minuter.
Tillsätt krossade tomater, vitvinsvinäger, strösocker, spiskummin, paprikapulver, salt och ev chiliflakes.
Låt sjuda 10 min. Låt såsen kallna och häll upp i väl rengjord burk. Håller i kylen ca 1 vecka.
Stek färsen, krydda med tacokrydda och 0,5 dl vatten.
Blanda färskost, créme graiche & ost, salta & peppra.
Häll över färs i ugnsform, toppa med tacosås och sedan osttäcket. Avsluta med tomater.
Grädda ca 25 min eller tills den fått fin färg.
Servera med sallad, picklad rödlök, inlagda jalapeños och nachos.