Hur låter krämig Orzopasta med smak av Citron?🍋 Till den serverar vi en bit laxfilé som vi på ett enkelt sätt steker till perfektion. Sommar på en tallrik och comfort food på samma gång, spara och testa!
Original recept från www.instagram.com
June 27, 2025
4 st bitar laxfilé á 130-150 gram
4 dl orzo/risonipasta
1 st zucchini
2 st vitlöksklyftor
1 st gul lök
100 g spenat
1 st citron
2 dl riven parmesan
7.5 dl kycklingbuljong (vatten och 1 tärning)
3 dl grädde
Pistagenötter
Gräslök
Chiliflakes
Salt & peppar
Paprikapulver
Vitlökspulver
Olivolja
Sätt ugnen på 100 grader.
Finhacka lök, vitlök och skär zucchini i små kuber.
Riv parmesan och lägg i en skål.
Krydda laxen med salt, paprika och vitlökspulver.
Gå i med lite olivolja i en stekpanna, stek laxen med skinnsidan nedåt på strax över medelvärme, 3 minuter utan att röra den för mycket. Vänd laxen och stek 1 minut på 'köttsidan'.
Ta av laxen och lägg i ugnsform.
Baka laxen i ugnen i cirka 10 minuter.
I en rymlig panna, gå i med ca 0,75 dl olivolja och stek lök och vitlök på medelvärme ett par minuter.
Gå i med zucchini och pastan, stek ytterligare en minut.
Höj värmen och gå i med kycklingbuljong och koka upp. Rör om och sänk till medel igen och sätt på ett lock 2-3 minuter.
Häll på grädde och rör ihop och låt puttra 2-3 minuter till.
Riv ner skalet från en citron, pressa ner saften från en halv citron och blanda ner parmesanosten, 1 tsk salt och peppar. Rör ihop och låt puttra ihop, smaka sedan av och justera efter dina önskemål.
Avsluta med att röra ner spenat sista 2 minutrarna.
Servera genast med laxen, hackade pistagenötter, gräslök, chiliflakes och olivolja.