Den här bakelsen är en gammal finsk klassiker som härstammar från början på 1800-talet. Påminner lite i smaken av hallongrotta. 8-10 bitar
Original recept från www.instagram.com
June 25, 2025
200 g smör
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 st ägg
1.5 dl frysta hallon
1 dl syltsocker
1.5 dl färdig hallonsylt
4 dl florsocker
3 msk pressad saft från frysta hallon
1 - 2 tsk pressad citron
Sätt ugnen på 175 grader över/undervärne.
Koka ihop hallon och syltsocker till fyllningen i ca 5 minuter. Låt svalna.
Nyp ihop alla ingredienser i degen utom ägget till en smulig deg. Tillsätt ägget och rör ihop till en jämn smet. Jag använde en elvisp på lägsta hastighet.
Kavla ut degen till en rektangel mellan två bakplåtspapper tills den blir ca 1 cm tjock. Dra av det översta bakplåtspappret och grädda mitt i ugn 17-20 minuter. Låt svalna 15 minuter.
Dela på kakan. Bred ut fyllningen på ena halvan och lägg på den andra halvan försiktigt.
Rör ihop glasyren och bred på lakan. Dela kakan i 8-10 bitar.