Pasta rosso e finocchio
Original recept från grocerywealth.com av louise
June 25, 2025
1 st aubergine
250 g kastanjechampinjoner
2 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
1 st morot, riven
1 st selleristjälk
1 st liten zucchini
1 st röd chili, finhackad
1 msk tomatpuré
1 msk inlagd kapris
1 dl vitt vin
1 burk hela san marzanotomater
200 g pasta (orecchiette)
2 st –3 msk olivolja
2 tsk mortlade fänkålsfrön
0.5 msk socker
Salt & svartpeppar
Parmesan
Färsk persilja
(ev. en klick smör eller lite grädde för rundare smak)
Olivolja för finish
Sätt ugnen på 220°C (varmluft)
Mortla fänkål och blanda med socker salt och svartpeppar
Lägg aubergine och svamp på plåt med bakplåtspapper
Ringla över olja, samt hälften av kryddorna du blandat samman
Rosta i ca 20–25 min, vänd efter halva tiden. Ska få fin färg och yta
Hetta upp olivolja i stor gryta.
Fräs schalottenlök, vitlök, morot, selleri, zucchini & chili på medelvärme ca 8–10 min
Tillsätt tomatpuré, kapris, samt resterande kryddor. Fräs 1–2 min
Häll i vitt vin. Låt koka bort i 2–3 min
Häll i burken med tomater, krossa dem för hand eller med sked
Låt såsen småputtra utan lock i 15–20 min.
Vänd ner de rostade grönsakerna i såsen, Låt puttra ihop på låg värme i 5–10 min (Smaka av)
Koka pastan i rikligt saltat vatten.
Spara 1–2 dl pastavatten innan du häller av
Tillsätt lite pastavatten i grytan och rör tills allt binds krämigt.
Lägg pastan direkt i såsen.
Toppa med parmesan, persilja & en skvätt olivolja.