Pinocchiotårta är en av dem godaste tårtorna jag vet! Har ni inte provat så måste ni göra det 😍👌🏻
Original recept från www.instagram.com
June 23, 2025
100 g rumstempererat smör
1.5 dl strösocker
5 st äggulor
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
0.75 dl mjölk
5 st äggvitor
2 dl strösocker
1 st näve mandelspån
5 dl vispgrädde
1 l färska jordgubbar
5 dl vispgrädde
1 l färska jordgubbar
125 g färska hallon
Sätt ugnen på 175°C.
Sockerkaksbotten: Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Tillsätt äggulorna (spara äggvitorna) och vispa ytterligare några minuter. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, vetemjöl och mjölk. Vispa ihop till en smet.
Bred ut smeten i en långpanna, ca 30x40 cm med bakplåtspapper i botten.
Maräng: Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt socker lite i taget, vispa till en fast marängsmet.
Bred marängsmeten över sockerkakssmeten i långpannan. Strö över mandelspånen.
Sätt in plåten i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Lyft lite på bakplåtspappret, kakan ska vara brun i botten när den är klar. Låt kakan svalna något.
Lossa kakan från pappret och dela den mitt itu på längden eller tvären, beroende på vilken form som önskas.
Fyllning: Vispa grädden och bred hälften av grädden (5 dl) på den ena bottnen med marängsidan upp. Skiva jordgubbarna och lägg över hela tårtan. Lägg den andra bottnen ovanpå med marängsidan uppåt.
Topping: Häll resterande grädde i en sprits och spritsa ut grädden med en fin tyll. Dela jordgubbar och hallon i bitar att lägg ovanpå tårtan.