Grynkaka finns i många varianter. Min svärmor Anna i Hälsingland bjöd mig på grynkaka några gånger. Hon började med att lägga korngrynen i vatten över natten. Lagade sedan grynkakan efter receptet och lät den svalna lite grann… efteråt skivade hon den och stekte skivorna i smör. Serverade det hela med stekt sidfläsk och lingonsylt. Jättegott! 😋
Feb. 13, 2023
4 dl korngryn
2 l mjölk
2 tsk salt
2 st hönsbuljongtärning
3 msk mörk sirap
4 st ägg
1 kg sidfläsk
Lingonsylt
1 pkt smör
1. Skölj korngrynen under rinnande vatten, och lägg dem sedan i en kastrull och slå över mjölken.
2. Smula över buljongtärningarna och salta, tillsätt sirapen.
3. Koka upp och koka på svag värme under omrörning ca 30-40 min.
4. Vispa ihop äggen och tillsätt dem i slutet av kokningen.
5. Sätt ugnen på 200-225-grader.
6. Tag två avlånga brödformar och klä dem med bakplåtspapper och smörj med smör. Lägg sedan över grynkoket.
7. Grädda grynkakan ca 1,5 timme, täck med ugnsfolie när grynkakan blivit brun.
8. Skiva fläsket under tiden och stek det gärna i lite smör.
9. Skär tjocka skivor och servera med stekt fläsk och lingonsylt samt hårt bröd, gärna med kryddost eller Västerbottenost, öl eller mjölk.