En förvånansvärt lättlagad rätt som garanterat gör succé i sommar. Små kammusslor gifter ihop sig med smör, lök och en topping av champagne vilandes på en potatisbädd.
June 18, 2025
500 g små kammusslor
50 g gruyere eller parmesan
30 - 40 g smör
1 st stor gul lök
4 - 5 st vitlöksklyftor
900 g potatis
Rostade sesamfrön
Dill
Salt, vit- samt svartpeppar
Soja
Champagne för topping (och till kocken)
Crème fraiche eller dylikt (valfritt)
Sätt ugnen på 230 grader. Hacka potatisen i runda skivor, ca. En halv centimeter och fördela jämnt över en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Pensla potatisen lätt med lite olivolja. Salta och peppra potatisen. Valfri torkad ört efter tyckte kan givetvis adderas. Strö över rostade sesamfrön över potatisen och sätt in i ugnen ca 30-40 minuter. Använd gärna varmluft i slutet för att få fin färg.
Skala och finhacka lök och vitlök. När potatisen har 10-15minuter kvar, Bryn löken i en stor stekpanna i lite olja. När löken blivit brynt, addera en skvätt soja, färsk dill, vitpeppar och svartpeppar och blanda runt. (Sojan bidrar med sältan)
Putta bort löken längs kanterna så att det finns tomt stekutrymme i mitten av pannen. Addera en generös klick smör som får brynas. Addera därefter de små kammusslorna på relativt hög värme och stek i smöret i 1-2 minuter.
Blanda ihop allt i stekpannan och sänk värmen rejält. Toppa upp med några skvättar champagne efter tycke för att addera syra.
Servera i djup tallrik med den rostade potatisen i botten först. Avsluta med att riva över en god gruyere eller parmesan, en dillkvist och Crème Fraiche eller dylikt efter önskemål. Trevlig sommar med denna anrättning! ☀️🐚