Ca 30 minuter

”Den galne fransosen”

En förvånansvärt lättlagad rätt som garanterat gör succé i sommar. Små kammusslor gifter ihop sig med smör, lök och en topping av champagne vilandes på en potatisbädd.

Carl Henrik Svenson

June 18, 2025

Ingredienser

500 g små kammusslor

50 g gruyere eller parmesan

30 - 40 g smör

1 st stor gul lök

4 - 5 st vitlöksklyftor

900 g potatis

Rostade sesamfrön

Dill

Salt, vit- samt svartpeppar

Soja

Champagne för topping (och till kocken)

Crème fraiche eller dylikt (valfritt)

Gör så här

Sätt ugnen på 230 grader. Hacka potatisen i runda skivor, ca. En halv centimeter och fördela jämnt över en ugnsplåt med bakplåtspapper.

Pensla potatisen lätt med lite olivolja. Salta och peppra potatisen. Valfri torkad ört efter tyckte kan givetvis adderas. Strö över rostade sesamfrön över potatisen och sätt in i ugnen ca 30-40 minuter. Använd gärna varmluft i slutet för att få fin färg.

Skala och finhacka lök och vitlök. När potatisen har 10-15minuter kvar, Bryn löken i en stor stekpanna i lite olja. När löken blivit brynt, addera en skvätt soja, färsk dill, vitpeppar och svartpeppar och blanda runt. (Sojan bidrar med sältan)

Putta bort löken längs kanterna så att det finns tomt stekutrymme i mitten av pannen. Addera en generös klick smör som får brynas. Addera därefter de små kammusslorna på relativt hög värme och stek i smöret i 1-2 minuter.

Blanda ihop allt i stekpannan och sänk värmen rejält. Toppa upp med några skvättar champagne efter tycke för att addera syra.

Servera i djup tallrik med den rostade potatisen i botten först. Avsluta med att riva över en god gruyere eller parmesan, en dillkvist och Crème Fraiche eller dylikt efter önskemål. Trevlig sommar med denna anrättning! ☀️🐚

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.