Här presenteras en riktig god och lyxig gravlax som gör succé på midsommar… ja faktiskt året om. En gravlax med tydliga inslag av färsk appelsin, rosépeppar och Grand Marnier. En ren fröjd som låter laxen tysta mun.
June 17, 2025
1.3 kg färsk lax
1 dl strösocker
0.8 dl himalayasalt (finkornigt)
5 - 6 krm färskmalen vitpeppar
5 - 6 färskmalen rosépeppar
1 kruka dill
1 st appelsin
2 - 3 cl grand marnier (eller cointreau)
Lägg laxen på en rejäl skärbräda och torka av med papper. Receptet utgår från ca 1,3kilo färsk lax, tjock bit. Skär denna i två delar. Om hel sida kan stjärten gravas med men tänk på att använda en mindre mängd gravningskryddor till den delen.
Häll socker, salt och peppar i en skål och blanda.
Finhacka dillen och riv skalet från appelsinen. Blanda i och rör om ordentligt.
Skär en kantbit av appelsin och gnid in laxen med. Gnid därefter in laxbitarna in några cl Grand Marnier, lite i taget.
Strö över kryddorna på laxen i ett jämnt lager. Skvätt på lite extra likör på kryddorna. Skär ett par skivor av appelsinen och lägg på ena sidan.
Lägg den ena sidan av laxen ovanpå den andra med köttsidorna mot varandra, den tjocka delen mot den tunnare.
Stoppa ner laxen i först en påse och förslut väl, med så lite luft i som möjligt. Stoppa därefter i denna i ytterligare en påse och förslut.
Lägg in laxen i kylskåp för garvning i 48 till 72 timmar. Vänd på laxen ca. Var 12e timme. Efter två till tre dygn är laxen färdig.
Når laxen gravat klart, tag ur laxen ur påsarna och lägg på en skärbräda. Torka av överblivna kryddor. Skär upp laxen i tunna skivor. Garnera med peppar, dill, appelsin och servera med färskpotatis och hovmästarsås.