En otroligt god pannkakstårta. Har inte sett en finare heller. Inte än i alla fall! Det går toppen att förbereda denna dagen innan och låta den stå i kylen över natten. Fyllningen går också att variera i all oändlighet. Underbar är den!
Original recept från helanshabani.se av Helan Shabani
June 16, 2025
12 st pannkakor
100 g färskost
3 dl vispgrädde
1 dl florsocker eller mer efter smak
2 dl jordgubbssylt eller annan sylt
2 tsk vaniljsocker
400 g färska jordgubbar valfritt (spara några att dekorera med)
Grädde, färska bär, citronmeliss och florsocker
Vispa grädden, färskosten och vaniljsocker till hårda toppar i en skål. Vänd ner jordgubbssylt och florsocker.
Använd en springform på 20 cm. Lägg 5 pannkakor runt springformen så att en del av pannkakan täcker liten del av springformens botten och resten täcker kanterna. Det ska hänga över lite så att vi i slutet kan vika in det.
Pannkakan består av cirka sju lager. Lägg en pannkaka i botten, lägg en del av fyllningen och varva mellan pannkakan, fyllningen och färska jordgubbar. Avgör själv om du vill ha i färska jordgubbar mellan varje eller varannat lager.
När du kommer till toppen av pannkakan och all fyllning är slut är det dags att vika ihop sidorna mot mitten så att pannkakan stängs. Lägg en tung tallrik på pannkakorna och låt stå i kylen i minst 3-4 timmar. Går toppen att låta dem stå i kylen över natten.
Innan servering kan du toppa med vispgrädde, färska bär, citronmeliss och florsocker. Eller varför inte strössel och godis?