En chokladälskares drömtårta! Maffig, mäktig och makalöst chokladstinn, precis som det ska vara. Det går jättebra att frysa in tårtan skuren i portionsbitar... om det mot förmodan skulle bli något kvar!
Original recept från www.arla.se
Feb. 14, 2023
200 g smör
200 g mörk choklad
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 krm salt
30 g smör
1 dl vispgrädde
75 g mörk choklad
75 g ljus choklad eller mjölkchoklad
Värm ugnen till 175°.
Smält smöret i en kastrull, ta från värmen. Hacka chokladen och rör ner i smöret. Rör tills chokladen har smält ut helt.
Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Rör ner chokladsmeten i äggvispet. Tillsätt mjöl och salt och rör till en jämn smet.
Spänn ett bakplåtspapper över botten i en springform, ca 20 cm i diameter. Smörj och bröa kanterna.
Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 20–30 min. Den ska inte vara helt genomgräddad men ha lyft sig lite på ytan. Låt kallna.
Värm smör, grädde och hackad choklad till glasyren på svag värme under omrörning. Låt svalna något innan den bres över tårtan, ställ kallt att stelna.
Servera med lättvispad grädde, smaksatt med konjak är gott.