Över 60 minuter

Surdegspizza

Hemlagad surdegspizza som inte behöver jäsa i flera dygn

emmasmatochmjölk

Feb. 12, 2023

Ingredienser

100 g surdegsstart

175 g vatten

10 g salt

235 g vetemjöl special

50 g durumvetemjöl

Gör så här

Blanda surdegsstartaren i rumstempererat vatten och rör ut.

Tillsätt salt och vetemjöl samt durumvetemjölet och blanda runt till en kladdig deg.

Låt stå 60 minuter på autolys.

Knåda därefter degen rejält i 5 minuter med händerna.

Forma degen till en boll, lägg degen i jäslåda eller bunke med undersidan neråt och låt den få jäsa under ett bakduk i ca 2 timmar. Stick in händerna under degen och lyft upp den ca 40 cm och lägg den igen så den viker in sig under sig själv varje halvtimme (typ ett klassiskt fyrslag).

Lägg upp degen på bordet med undersidan neråt. Dela upp degen i 2 delar och forma “bullar” genom att dra degen under sig själv till en rund bulle.

Strö ut lite durumvetemjöl på en plåt och placera bullarna med botten neråt på plåten med ca tre fingrars mellanrum.

Toppa bullarna med några droppar olivolja och täck över med plastfolie så dem inte torkar.

Nu kan du ställa dem i kylen tills dagen efter eller låta dem direkt jäsa upp i rumstemperatur tills bullarna möter varandra.

Strö rikligt med durumvetemjöl på bakbordet där du skall forma pizzadegen. Lyft upp degbullen försiktigt och placera med botten neråt på mjölet.

Lyft upp degen och börja försiktigt “nypa” degen runt om i kanterna ca 1 cm in från kanten och låt degen “hänga ner sig” medan du gör det.

Placera degen igen på bakbordet med botten fortfarande neråt och börja försiktigt dra i den kraftigt som du snurrar den tills du får ut den ca 30 cm. Om du känner dig redo kan du också slänga den fram och tillbaka mellan händerna för att få den att bli tunn. Viktigast är den blir jämt tunn runt om.

Fyll pizzan med valfria ingredienser. Han använde tomatsås och mozzarella samt la på prosciuttoskinka och ruccola efter ugnen. Nu är det dags att lägga på fyllningen.

Sätt ugnen på högsta temperatur (300 grader om din ugn går så högt) och låt en plåt eller pizzasten stå i ugnen ca 1 timme innan du skall grädda pizzan (valfritt).

Skjuta in pizzan i ugnen och grädda tills kanten blir gyllenbrun.

Eventuellt lägg på mer fyllning och servera därefter med ett stort glas mjölk!

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.