En lättbakad jordgubbstårta med frasig maräng och mjuka bottnar varvade med mosade jordgubbar 🍓 🍓🍓 och grädde 🥰
June 9, 2025
2 st äggulor
1.5 dl strösocker
1 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Maräng
1 st citron
2 st äggvitor
1.5 dl strösocker
Fyllning
1 l jordgubbar
4 dl vispgrädde
3 msk pressad citron
Garnering
1 l jordgubbar
Sätt ugnen på 175°.
Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt mjölken. Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker. Häll blandningen i -smeten och rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20 min. Ta ut och låt kallna i formen. Sänk ugnsvärmen till 100°.
Maräng: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en blank marängsmet. Blanda i citronskalet.
Rita två cirklar på ett bakplåtspapper på en plåt, ca 24 cm i diameter. Bred ut marängsmeten i rundlarna.
Grädda marängbottnarna mitt i ugnen i ca 1 tim tills de känns torra. Ta ut och låt kallna.
Fyllning: Snoppa och mosa jordgubbarna med en gaffel. Vispa grädde till ett fast skum.
Ta kakbottnen ur formen och skär den i två bottnar. Häll citronsaften på bottnarna. Fördela hälften av jordgubbarna på en tårtbotten. Lägg på en marängbotten och bred över grädde. Lägg på den andra kakbottnen och fördela resten av jordgubbarna på den. Lägg på den andra marängbottnen. Bred grädde ovanpå och runt om.
Snoppa och halvera eller skiva jordgubbarna till garnering. Toppa tårtan med jordgubbar och servera.