Coppa eller Budžola som den heter i Dalmatien. Här har de italienska influenserna blivit något felöversatta, då Budžola kommer från ordet Bresaola, som i Italien görs på nötkött. Coppa och Budžola görs på fläsk och då helst fläskkarré.
June 9, 2025
2 kg fläskkarré
60 g salt
20 g grovmalen svartpeppar
Ev. torkade örter, vitlök och en aning cayennepeppar (kan uteslutas)
0.5 dl ättika
Gnid in köttet med salt och svartpeppar (ev torkade örter, vitlök och cayennepeppar) och ställ kallt i kylen i 1 vecka. Efter halva tiden vänder man köttet.
Nu är det dags att binda upp köttbiten. Börja med att torka av köttet och bind med steksnöre. Bind hårt och tätt så att köttbiten får en fin form och håller ihop bra. Anteckna köttets vikt. Badda köttet med ättika och häng upp i ett luftigt utrymme med hög luftfuktighet, som håller en temperatur om ca 10°C, tex. garage eller förråd (går även bra med ca 20 C/rumstemp och 60-70% luftfuktighet) Låt köttet torka i ca 2 månader. När köttbiten har minskat med 30% i vikt är det klart.
Obs! Om utrymmet är för torrt, torkar köttet hårt på utsidan och blir fortsatt mjukt på insidan. Har man inte möjlighet att tillsätta fukt, kan man låta köttet torka ytterligare, men blir i regel något torrare och hårdare.