Varm och smakrik långkoksköttfärssås, perfekt en kall vardagkväll eller till matlådan
Feb. 11, 2023
500 g blandfärs
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 st morot (valfritt)
2 msk smör
4 msk olivolja
4 msk tomatpuré
3 dl rött vin
500 g krossade tomater
2 krm torkad timjan
1 tsk torkad basilika
3 krm rosmarin
1 msk hackad persilja
0.5 tsk chiliflakes
2 krm svartpeppar
0.5 tsk salt
1 st grönsaksbuljongtärning
4 st portioner spagetti
Skala och hacka lök, skala och riv morot samt pressa vitlök.
Fräs i någon minut i smöret och olivoljan i en kastrull.
Tillsätt köttfärsen. Låt den blir brynt, hacka sönder och stek den ljust brun.
Tillsätt tomatpuré. Fräs någon minut.
Rör i rödvin. Koka i 2 minuter.
Tillsätt krossade tomater, timjan, basilika, rosmarin, hackad persilja, chiliflakes, svartpeppar, salt samt grönsaksbuljong.
Skölj ur paketet med krossade tomater med en dl vatten.
Rör om och låt såsen puttra under lock minst 20 minuter och upp mot två timmar på låg värme. Rör då och då.
Smaka av med salt och peppar samt eventuellt mer kryddor.
Koka pastan enligt paket - spagetti ca 7 minuter.
Servera köttfärssåsen med pastan samt toppa tex med riven parmesan och grönsallad. Njut med ett stort glas mjölk!