Vit sparris med nykokt mousselinesås 😋 Alltså det är en hollandaisesås med lättvispad grädde som gör såsen underbart fluffig. Smaksätt den gärna med lite senapspulver och toppa med pankocrunch eller rom.
June 6, 2025
400 g vit sparris
1 ask smörgåskrasse
Salt, flingsalt och nymalen svartpeppar
50 g smör
1 krm tabasco scorpion
1 dl panko (asiatiskt ströbröd)
150 g smör
4 st äggulor
1 msk vitt vin (oekat)
1 tsk colman´s senapspulver
0.75 dl vispgrädde
1 msk färskpressad citronjuice
1. Skala sparrisen med en sparris- eller potatisskalare. Skär av nedre delen om den är träig.
2. Förväll sparrisen i lättsaltat vatten ca 6 minuter tills den är ”al dente” (det tar olika lång tid beroende på sparrisens tjocklek, så håll lite koll). Häll av och kyl ner sparrisen i kallt vatten. Ta upp och lägg på hushållspapper, så överflödigt vatten kan sugas upp.
3. Pankocrunch: Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt TABASCO® Scorpion och rör om. Häll på panko och stek tills ströbrödet har fått fin färg. Ta upp och lägg på hushållspapper. Strö över flingsalt. Obs! Om man inte vill ha pankocrunch, så kan man ta rom istället 👍
4. Mousselinesås: Smält smöret i en kastrull. Ställ åt sidan. Vispa ihop äggulor och vin i en värmetålig bunke. Sikta ner senapspulvret. Sätt bunken över ett vattenbad och vispa tills det tjocknar, när det går att se bunkens botten mellan visptagen är konsistensen perfekt. Tillsätt smöret droppvis under fortsatt vispning. Lättvispa grädden och vänd försiktigt ner i såsen. Smaka av med citronjuice, salt och peppar.
5. Lägg upp sparrisen på tallrikar. Häll på mousselinesåsen. Strö över smörgåskrasse och pankocrunch (eller rom). Avsluta med lite nymalen svartpeppar.