Över 60 minuter

Chilenska piroger med olivdipp

Underbart goda piroger gör dubbel sats frys in och ät som mellanmål. Servera gärna med en krispig sallad.

Original recept från www.koket.se av Olivia Johansson

Olivia Johansson – foodlivia

March 13, 2022

Ingredienser

25 g jäst

25 g smör

2.5 dl mjölk

400 g vetemjöl

2 krm salt

1 kanelstång

1 msk hel spiskummin

1 tsk chiliflakes

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk svartpepparkorn

250 g nötfärs

0.5 gul lök

2 vitlök

Färsk oregano

1 dl svarta oliver

1 dl russin

Kryddblandning

4 ägg

1 ägg

0.5 dl svarta oliver

2 tomat

Färsk oregano

Olivolja

Salt

Peppar

Gör så här

Pirogdeg Smula jästen i en bunke.

Värm mjölken så att den blir fingervarm.

Häll i samtliga ingredienser men spara lite mjöl till utbakningen. Kör 10 min i köksassistenten eller knåda för hand i 15 min. Låt sedan vila under duk i minst 20 min.

Kryddblandning Rosta samtliga kryddor i en torr varm panna i ca 5 minuter.

Häll i en mortel eller stark mixer och kör tills du får en finmald kryddblandning.

Fyllning Blötlägg russinen i vatten.

Hacka lök och vitlök. Stek i olja på medelvärme löken ska bli mjuk och inte få någon färg.

Stek nötfärsen i olja så att den får fin färg. Krydda med salt och kryddblandning. Sänk sedan värmen.

Tillsätt grovt hackade oliver och oregano.

Häll över löken till köttfärsen.

Häll av russinen och häll i dem.

Smaka av och eventuellt tillsätt mer salt och kryddblandning. Tänk på att köttfärsen ska smaka mycket för att ge smak till hela pirogen.

Pirogerna Sätt ugnen på 225 grader eller 200 grader varmluft.

Kavla ut degen 0,5 cm tjock och stansa ut lagom stora cirklar.

Lägg fyllningen i en halvmåne på ena halvan.

Skär äggen i 4 klyftor och lägg en i varje pirog.

Pensla kanterna med vatten och vik försiktigt ihop pirogerna.

Tryck till kanterna med en gaffel. Pensla sedan med uppvispat ägg.

Grädda på en bakplåtspapperklädd plåt i mitten av ugnen i 12-15 minuter tills pirogerna fått fin färg.

Dippsås Mixa alla ingredienser till dippsåsen i en mixer.

Smaksätt med salt och peppar.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.