Perfekt sätt att ta vara på denna kortlivade växt. Recept från Landleys kök Blir ca 1 större burk på 50 cl
June 5, 2025
0.5 st rödlök, halverad och skivad
50 st ramslöksknoppar
1 tsk senapsfrön
0.5 dl strösocker eller råsocker
0.5 dl ättissprit (12%)
4 dl vatten
0.5 tsk salt
Koka upp vatten och rör i ättiksprit, socker och salt. Rör tills socker och salt löst upp sig, låt det sedan svalna.
Skiva rödlöken och snoppa ramslöksknopparna. Jag lät cirka en centimeter sitta kvar av skaftet, men självklart kan man endast ta knoppen så de blir mer lika kapris. Även resten av skaften kan klippas ner till centimeter-korta bitar och läggas in.
Ha ner lagen i en burk med lock tillsammans med skivad rödlök, outslagna blomknoppar från ramslök samt senapsfrön. Låt stå inläggningen stå minst en vecka i kylen innan du använder knopparna. Lagen klarar sig ett par månader i kylen, men hållbarheten varierar naturligtvis beroende på hur rena verktyg och burk du använt samt hur kallt du har det i kylen.