Gjorde den här desserten helgen. Så god, somrig, syrlig och söt
Original recept från www.instagram.com
June 4, 2025
1.25 dl grädde
125 g vit choklad, hackad
250 g rabarber, i tunna skivor
1.5 dl vatten
1.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
12 st 10 cm bitar tunn rabarber
2 msk smör
2 msk råsocker
2 msk pressad citron
2 msk smör
1 dl havregryn
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
2 - 3 msk råsocker
1 nypa salt
Ganache: koka upp grädden, dra av från värmen. Tillsätt chokladen och rör tills den blir helt slät. Ställ i kylen minst 3 timmar. Precis innan servering vispar du upp den en kort stund med elvisp så att den blir fluffig.
Rabarberspegel: koka upp alla ingredienser. Låt sjuda ca 5. Sila av och låt svalna.
Ungsbakad rabarber: sätt ugnen på 175 grader. Lägg rabarbern i en smord ugnsform. Pressa över citron, fördela sockret ovanpå och klicka på smör. Baka i ca 15 minuter. Ös med smöret några gånger under tiden.
Kardemummasmul: lägg alla ingredienser i en stekpanna eller vid kastrull. Stek några minuter tills sockret och smöret smält. Rör runt hela tiden. Häll upp på en skärbräda och låt svalna lite. Vid behov om det är större klumpar så hacka mindre med en kniv.
Montering: häll upp spegel i botten. Lägg på 3 rabarber på varje fat. Klicka på 1 msk uppvispad ganache, strö på kardemummasmul. Dekorera gärna med några blommor. Njut!