Stekpannebröd (mjuka tunnbröd)

💡Tips! Går bra att använda dem som pizzabotten med lite tomatsås, riven ost och med en favoritpizzatopping! 🥰 Obs! Om man bakar med saltat smör, så tar man bort 1 tsk salt i receptet.

Helén ”Nenne” Mattsson

Feb. 8, 2023

Ingredienser

25 g jäst

100 g smör (osaltat)

1 l mjölk

1 dl strösocker

4 msk brödsirap

1 tsk hjorthornsalt

1 tsk salt

12 dl rågsikt

10 dl vetemjöl

Gör så här

Smula jästen i en bunke.

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till vätskan är fingervarm, 37 grader. Häll vätskan över jästen och vispa ihop tills allt jäst löst sig.

Vispa ner strösocker, sirap, hjorthornssalt och salt. Tillsätt mjölet lite i taget och knåda degen tills den gått ihop. Fortsätt knåda till en smidig och slät deg, cirka 10 minuter i maskin. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i cirka 30 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i cirka 20 st bitar, hur många tunnbröd det blir beror på hur stor stekpanna du använder och hur stora du vill ha dem. Det går bra att göra fler och mindre. Kavla ut bitarna till runda, tunna kakor med vanlig kavel. När de är så stora som du vill ha dem, kavla några gånger med en kruskavel eller nagga dem med en gaffel.

Värm en stekpanna till medelhög värme. Grädda kakorna på båda sidorna i en torr panna tills de fått fin färg, cirka 2 minuter per sida. Trava bröden på varandra och lägg en bakduk över så att de håller sig mjuka.

Lägg tunnbröden i plastpåsar och frys de du inte äter direkt. De håller en dag eller två i rumstemperatur innan de börjar bli lite torra, men de går jättebra att frysa. Plocka upp dem kvällen innan och tina dem i rumstemperatur eller tina försiktigt i mikrovågsugnen. Tänk på att inte tina för snabbt eller för varmt om du använder mikrovågsugn, då blir det hårda.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.