💡Tips! Går bra att använda dem som pizzabotten med lite tomatsås, riven ost och med en favoritpizzatopping! 🥰 Obs! Om man bakar med saltat smör, så tar man bort 1 tsk salt i receptet.
Feb. 8, 2023
25 g jäst
100 g smör (osaltat)
1 l mjölk
1 dl strösocker
4 msk brödsirap
1 tsk hjorthornsalt
1 tsk salt
12 dl rågsikt
10 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till vätskan är fingervarm, 37 grader. Häll vätskan över jästen och vispa ihop tills allt jäst löst sig.
Vispa ner strösocker, sirap, hjorthornssalt och salt. Tillsätt mjölet lite i taget och knåda degen tills den gått ihop. Fortsätt knåda till en smidig och slät deg, cirka 10 minuter i maskin. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i cirka 30 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i cirka 20 st bitar, hur många tunnbröd det blir beror på hur stor stekpanna du använder och hur stora du vill ha dem. Det går bra att göra fler och mindre. Kavla ut bitarna till runda, tunna kakor med vanlig kavel. När de är så stora som du vill ha dem, kavla några gånger med en kruskavel eller nagga dem med en gaffel.
Värm en stekpanna till medelhög värme. Grädda kakorna på båda sidorna i en torr panna tills de fått fin färg, cirka 2 minuter per sida. Trava bröden på varandra och lägg en bakduk över så att de håller sig mjuka.
Lägg tunnbröden i plastpåsar och frys de du inte äter direkt. De håller en dag eller två i rumstemperatur innan de börjar bli lite torra, men de går jättebra att frysa. Plocka upp dem kvällen innan och tina dem i rumstemperatur eller tina försiktigt i mikrovågsugnen. Tänk på att inte tina för snabbt eller för varmt om du använder mikrovågsugn, då blir det hårda.