En god köttfärslimpa, smidigt till vardags. Det blir saftigt men jag gillar att komplettera med en brunsås. Bra att göra matlådor med.
Original recept från www.arla.se av Arla Mat
Aug. 10, 2025
500 g blandfärs
4 msk ströbröd
1.5 dl mjölk
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 msk smör- & rapsolja
1 st ägg
3 msk tomatpuré
2 tsk torkad timjan
1 tsk salt
1 krm peppar
900 g potatis
4 msk svartvinbärsgelé
1.5 dl vatten
1 st köttbuljongtärning
1 dl redning (1 deciliter vatten och 1 msk mjöl)
Salt
Peppar
1 msk vinbärsgele
1 tsk soya
Sätt ugnen på 200°
Låt ströbröd och mjölk svälla i 5 minuter i en bunke.
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i smör eller olja i en stekpanna.
Blanda ägg, tomatpuré, kryddor, stekt lök och färs i bunken med ströbrödet, rör till en slät färs. Forma färsen till en limpa i en smord ugnssäker form.
Grädda i mitten av ugnen ca 35 min.
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
Brunsåsen börjar du med att koka upp vattnet och buljongen i en gryta. Häll i redningen och vispa slätt. Krydda med salt, peppar, vinbärsgelé och soya.
Servera med vinbärsgelé eller lingon. Saltgurka eller sallad är också gott till.