Ca 60 minuter

Butter Chicken Express

Krämig, smakrik och perfekt kryddad – denna Butter Chicken är enkel att laga och smakar som på restaurang! Mör kyckling i en mustig tomatsås med smör och grädde, serverad med ris.

mealView

May 27, 2025

Ingredienser

Ingredienser

3 st kycklingfiléer

0.5 st citron

2 st rödlökar

4 st vitlöksklyftor

10 g ingefära

3 msk tomatpuré

1 dl vatten

1 kruka färsk koriander

30 g smör

1 dl vispgrädde

1 msk rapsolja

Marinad

1 tsk spiskummin

1 tsk koriander malen

0.5 tsk gurkmeja

1 msk garam masala

1 tsk paprikapulver

1 tsk salt

0.5 tsk svartpeppar

45 g turkisk yoghurt

1 msk honung

Basen

2 msk rapsolja

1 st lagerblad

1 tsk spiskummin

1 tsk koriander malen

0.5 tsk gurkmeja

1 msk garam masala

1 tsk paprikapulver

1 msk socker

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

0.5 tsk kanel

1 krm nejlika malen

0.5 tsk kardemumma malen

Basmatiris

3 dl basmatiris

6 dl vatten

1 tsk salt

Gör så här

Koka riset Skölj riset noga i kallt vatten. Lägg riset i en kastrull med vatten och salt. Rör om och koka upp på hög värme. Sänk värmen och låt sjuda under lock tills vattnet ångat bort och riset är mjukt.

Förbered grönsaker Hacka rödlök lite grovt och lägg i en skål. Riv vitlök och ingefära fint och lägg i en annan skål. Hacka koriandern och lägg i en separat skål åt sidan.

Marinera Blanda kycklingfilé med marinaden. Pressa saften från citron direkt över kycklingen och blanda väl. Låt marinera i minst 10 minuter. Hetta upp rapsolja i en stor stekpanna på medelvärme. Stek kycklingen tills den är genomstekt och fått fin färg. Ta upp kycklingen och lägg åt sidan.

Basen Tillsätt basen i pannan och fräs i 30 sekunder. Lägg i rödlöken och stek i 3–4 minuter tills den mjuknar. Tillsätt vitlök och ingefära tillsammans med tomatpuré och ½ dl vatten. Stek i 1–2 minuter tills det doftar gott.

Mixa & koka Plocka bort lagerblad. Lägg allt från pannan i en blender och mixa tills såsen blir helt slät. Häll tillbaka såsen i pannan. Tillsätt vatten, smör och vispgrädde, blanda noga. Låt sjuda i 4–5 min tills såsen tjocknar.

Avsluta Skär kycklingen i mindre bitar och rör ner i såsen. Låt sjuda i 1–2 min så att smakerna blandas väl. Smaka av och justera sötma eller sälta vid behov. Servera med ris och strö över med hackad koriander.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.