Claras mamma Åsa bjöd på denna. Mycket god med ris till!
May 24, 2025
1 tsk olivolja
1 mellanstor gul lök, hackad
3 klyftor vitlök, hackade
1 röd paprika, hackad
1 jalapeño, kärnad och hackad (valfritt)
1 mellanstor sötpotatis, skalad och delad i 1 cm bitar
2 pkt krossade tomater á 390 g
Salt och peppar
0.75 dl jordnötssmör
1 l grönsaksbuljong
1.5 tsk chilipulver
0.25 tsk cayennepeppar
1 pkt kikärtor á 480 g
2 nävar babyspenat eller grönkål
Färsk persilja
Rostade jordnötter
Värm oljan på medelhög värme i en stor kastrull. Tillsätt löken och vitlöken och fräs i cirka 5 minuter, eller tills löken är genomskinlig.
Tillsätt paprika, jalapeno (om du använder), sötpotatis och krossade tomater. Höj värmen till medelhög och låt sjuda i 5 minuter till. Krydda grönsakerna med salt och svartpeppar.
I en medelstor skål, vispa ihop jordnötssmöret och 250 ml av grönsaksbuljongen tills inga klumpar kvarstår. Rör ner blandningen i grönsakerna tillsammans med resterande 750 ml buljong, chilipulver och cayenne (om du använder).
Täck kastrullen med ett lock och sänk värmen till medel-låg. Sjud i 10 till 20 minuter, eller tills sötpotatisen är gaffelmör.
Rör ner kikärtorna och spenaten och koka tills spenaten mjuknat. Krydda med salt och svartpeppar efter smak.
Häll grytan i skålar och garnera med persilja och rostade jordnötter. Servera gärna med ris.