Semlor ändå va! Oslagbart bakverk om du frågar mig. Och ja man får faktiskt äta det förre fettisdagen 😎 Fettisdagen är förövrigt rörlig och kan infalla från den 3:e februari och som senast den 9:e mars så jagades inte problemet baka och ät 😁
Feb. 5, 2023
2.5 dl mjölk
4.5 dl vetemjöl
25 g jäst
3 dl vetemjöl
1 st ägg
1 nypa salt
1.5 msk kardemumma (malen)
125 g smör (rumstempererat)
1 dl strösocker
400 g mandelmassa
100 g sötmandel
1.5 msk kardemumma (malen)
3 msk vaniljsocker
1 dl florsocker
1 dl mjölk
Fördeg.
Värm mjölken till ca 37 grader blanda sedan ner det i en köksassistent tillsammans med mjölet & jästen kör det sen i assistenten tills det gått ihop till en deg.
Låt sen vila i ca 20 min.
Vetedegen.
Blanda ner resterande ingredienser i bunken med fördegen och kör på låg hastighet i ca 5min.
Öka hastigheten och fortsätt att knåda i ca 10 min eller tills degen känns elastisk och fin.
Dela upp degen i 15-16 lika stora bitar (ca 60-70g)
Rulla sedan till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper & låt sedan jäsa under bakduk i ca 2tim.
Grädda bullarna på 220 grader i ca 8min tills bullarna fått en härlig gyllene färg.
Mandelfyllning.
Ner med mandlarna i en matberedare & hacka mandlarna grovt.
Ner med resterande ingresser förutom mjölken och kör ihop till till en massa.
Späd sedan med mjölken och fortsätt att köra tills ni fått en härligt krämig konsistens på massan.
Montering.
Skär av ett lock på bullen och fyll med mandelmassan.
Vispa grädde till önskad konsistens och spritsa ovanpå mandelmassan.
Tryck på locket och pudra semlorna med florsocker.
Servera & njut! 🥂