Denna gigant är husmanskost när den är som allra bäst så enkelt och för jäkla gott! Redan i mitten av 1700-talet så beskrevs denna rätt av Cajsa Warg det säger ändå en hel del!
Feb. 5, 2023
1 kg grytbitar (gärna av högrev)
5 st gul lök
5 st morötter
4 st lagerblad
15 st kryddpepparkorn
1 msk sherryvinäger
8 - 10 dl kalvfond
1 msk vetemjöl
Bryn köttet i smör och olja, salta och peppra.
Pudra över mjölet när köttet är brynt och fortsätt att bryna i ca 1min.
Lägg över det brynta köttet i en gryta.
Skala löken & morötterna och bryn dem i stekpannan och lägg över i grytan.
Slå lite vatten i stekpannan och deglasera och häll över i grytan.
Mortla kryddpepparn och lägg ner i grytan tillsammans med lagerbladen.
Häll över kalvfonden och vinägern i grytan.
Koka upp allt och skumma av.
Låt sedan allt små puttra i ca 1,5tim eller tills köttet är mört.
Smaka av med salt & peppar.
Servera med kokt potatis och rödbetor alt smörgåsgurka!