Lingonsylt

Receptet ger ca 1,5 liter lingonsylt. Om ni vill ha en tjockare lingonsylt använder man syltsocker, medans strösocker ger en något rinnigare sylt. Jag använder strösocker för att slippa konserveringsmedel som finns i syltsocker. Jag tycker inte att sylten blir för rinnig av strösockret. Obs! Diska burkarna och locken väl! Ställ in dem i ugnen på 100 grader (ca 30 min). I med den varma sylten. På med plastfolie och lock, låt kallna - behöver inte vändas eller kokas för att vaccumet ska bli, det kommer när burkarna kallnar (då klickar det till i de med plåtlock, typ felixburkar) 🥰 Anledningen till att man ställer burkarna uppochner är att man gör en sk självpastörisering, dvs att den heta (över 100°C) sylten dödar alla bakterier som kan finnas i locket och man får en produkt som inte bildar mögel på en gång. Jag har de uppochner i max 10 minuter och ställer de rätt väg sedan, så att det inte ska fastna massa klet i locket. I burkar så skapas ett undertryck och inte vacuum, då vacuum är helt syrefritt, vilket det inte kan bli i glasförpackningar.

Helén ”Nenne” Mattsson

Feb. 5, 2023

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.