Receptet ger ca 1,5 liter lingonsylt. Om ni vill ha en tjockare lingonsylt använder man syltsocker, medans strösocker ger en något rinnigare sylt. Jag använder strösocker för att slippa konserveringsmedel som finns i syltsocker. Jag tycker inte att sylten blir för rinnig av strösockret. Obs! Diska burkarna och locken väl! Ställ in dem i ugnen på 100 grader (ca 30 min). I med den varma sylten. På med plastfolie och lock, låt kallna - behöver inte vändas eller kokas för att vaccumet ska bli, det kommer när burkarna kallnar (då klickar det till i de med plåtlock, typ felixburkar) 🥰 Anledningen till att man ställer burkarna uppochner är att man gör en sk självpastörisering, dvs att den heta (över 100°C) sylten dödar alla bakterier som kan finnas i locket och man får en produkt som inte bildar mögel på en gång. Jag har de uppochner i max 10 minuter och ställer de rätt väg sedan, så att det inte ska fastna massa klet i locket. I burkar så skapas ett undertryck och inte vacuum, då vacuum är helt syrefritt, vilket det inte kan bli i glasförpackningar.
Feb. 5, 2023
2 l (1 kg) lingon
5 dl (0,5 kg) syltsocker eller strösocker
Skölj och rensa lingonen.
Lägg lingonen i en kastrull.
Häll på sockret (låt lingonen utsöndra lite vätska i botten på kastrullen innan du häller i sockret)
Låt sedan koka upp på medelvärme under omrörning.
Låt koka i ca 12 minuter. Sänk värmen om det stänker men inte så mycket att det slutar koka.
Skumma av. Genom att ta bort det mesta av det rosa skummet så förlänger man hållbarheten på lingonsylten.
Häll upp i rena glasburkar med tättslutande lock. För längre hållbarhet kan man ställa in glasburkarna och locken i ugnen på 100° C (ca 30 min) innan man häller upp sylten. Har man inte tillräckligt med glasburkar eller inga glasburkar alls kan man hälla upp lingonsylten i plastburkar. Lingonsylt har väldigt lång hållbarhet även då. Om sylten förvaras i kylskåp så håller den i flera år.
Låt svalna.