Aroniasaft är en god smakrik saft som man gör av frysta aroniabär. Servera aroniasaften kall och späd till önskad styrka. Förslagsvis 4-6 gånger med vatten. Ps. Aronia är en prydnadsväxt med svarta bär, vars smak påminner om en blandning av körsbär och rönnbär med en lite bärig och bitter ton. Obs! Diska flaskorna och korkarna väl! Ställ in dem i ugnen på 100 grader (ca 30 min). 💡Tips! Räkna med 5 dl strösocker till varje liter avrunnen saft.
Feb. 5, 2023
2 l mogna frysta aroniabär
5 dl vatten
1 krm natriumbensoat (valfritt för hållbar saft)
4 dl socker till 8 dl avrunnen saft från ovan kok
1. Rensa och skölj aroniabären. Frys in dem över natten eller längre.
2. Lägg de frysta bären i en kastrull och tillsätt vatten.
3. Koka upp och rör om.
4. Låt koka i 20-25 minuter på låg värme.
5. Sila av saften genom silduk. En saftmaja med ställning och silduk är smidigt. Eller sila genom chinoise, finmaskig stålsil eller durkslag med silduk.
6. Mät upp saften. Detta recept blir ca 8 dl saft och då tillsätter du 4 dl socker. Räkna ca 5 dl socker per liter saft.
7. Vill du ha en hållbar saft så blandar du ut ett krm natriumbensoat konserveringsmedel med lite av saften i ett glas och blandar sedan med resten av saften.
8. Värm upp saften igen i kastrullen så att allt socker löser sig.
9. Häll upp saften på steriliserade flaskor och förslut direkt när saften är varm.
10. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad flaska förvaras i kylen. Med konserveringsmedel håller den flera år oöppnad, svalt och mörkt.