Svartvinbärssaft i saftmaja

Hållbarheten för saften är minst 6 månader, förutsatt att allt har värmts och kokats enligt instruktionerna.

Helén ”Nenne” Mattsson

Feb. 5, 2023

Ingredienser

1 kg svarta vinbär (ca 2 liter)

300 - 400 g socker

Gör så här

1. Skölj bären i durkslag och ta bort dåliga bär och alla blad. Klasarna gör inget att de är kvar.

2. Väg de svarta vinbären och häll de sedan i en saftkokare eller saftmaja.

3. Häll på socker enligt proportionerna ovan ovanpå bären. Rör eventuellt om så att sockret och de svarta vinbären blandas något.

4. Koka de svarta vinbären i saftmajan tills de vattnats ur helt. Detta brukar ta upp till en timme beroende på hur mogna bären varit och mängden saft som kokas. Tappa gärna ur saften en gång och håll tillbaka den på bären för att blanda sockret och få en jämnare kvalitet mellan flaskorna.

5. Under tiden svarta vinbärssaften kokas så förbereds flaskorna som skall vara hela och rena. Ta av korkarna på flaskorna och koka dess i vattenbad. Flaskorna läggs i ugnen på 100 grader tills de är torra. Risken för att flaskorna spricker ökar om de är varmare än 100 grader.

6. När saften kokat färdigt så hälls den via pipen i saftmajan ner i de varma flaskorna. Använd gärna en sil mellan tratten och pipen från saftkokaren för att samla upp eventuella kärnor som åkt med ner i saften. Detta påverkar inte smaken på saften, men då blir svarta vinbärssaften snyggare i flaskorna. Häll saften ändå upp för att minska mängden luft i flaskorna vilket gör att saften håller sig längre.

7. Förslut flaskorna på en gång och låt de sakta svalna i rumstemperatur.

8. Förvara flaskorna svalt, gärna i en kallkällare eller kylskåp.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.