Om man följer beskrivningen med rengöring av flaskor och lock, så bör lingondrickan hålla upp till ett år. Lingon innehåller nämligen bensoesyra, så lingondrickan är därför inte beroende av konserveringsmedel, vilket andra bärdrycker brukar behöva för att uppnå lång hållbarhet
Feb. 5, 2023
2.5 kg lingon
1.1 kg socker
1. Lingonen ska vara rensade, men det gör inget om någon kvist följer med då det inte påverkar smaken. Lägg rengjorda flaskor i ugnen på ca 100 grader och deras lock i en kastrull med vatten och koka upp. Låt både flaskorna och locken ligga på detta sätt medan du kokar lingondrickan enligt nedan.
2. Gör i ordning en saftmaja eller saftkokare. Se till att det finns tillräckligt med vatten i nedersta behållaren i saftmajan.
3. Väg lingonen och häll ner dessa i saftmajan. För varje kilo lingon häll 450 g socker över lingonen.
4. Koka upp vattnet, så att det kokar och sänk sedan temperaturen så att det kokar, men inte stormkokar. Låt koka tills lingonen kokats sönder och det mesta av saften runnit ut.
5. Håll koll på behållaren för lingondrickan. Häll ur i en kastrull och häll tillbaka över bären för att få en jämn sötma i drickan.
6. Ta bort eventuellt skum från lingonsaften och tappa sedan upp på de varma flaskorna. Fyll ända upp till kanten och sätte genast på lock på flaskorna.
7. Förvara svalt och helst kylt.