Kokt lingonsaft kan blandas vid servering till önskad styrka - förslagsvis en del saft och fyra delar vatten.
Feb. 5, 2023
1 kg lingon
500 g socker
3 dl vatten
1 krm natriumbensoat
1. Rensa lingonen.
2. Mosa ihop lingon med socker i en gryta med en stavmixer eller potatisstöt.
3. Tillsätt vatten.
4. Värm under omrörning och låt sjuda i 15 minuter.
5. Sila av saften i en saftsil, silduk eller sil.
6. Blanda natriumbensoat med lite varm saft i ett glas. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
7. Häll upp den varma saften på väl rengjorda och steriliserade flaskor (sterilisera flaskorna genom att ställa dem i 15 minuter på 100 grader i ugnen).
8. Sätt på kapsyl, kork eller skruvkork med detsamma.
9. Förvaras svalt och mörkt. Håller i flera månader om inte år. Saften kan också frysas i plastburkar och tas fram efter hand. Öppnad saft förvaras i kyl.
10. Lingonsaften späs med vatten vid servering efter tycke ca 1 del till 4 delar vatten. Is är gott i vid servering.