40 - 60 st fläderblomsklasar (sköljda)
3 st citroner
2 l vatten
2 kg strösocker
20 - 25 g citronsyra
1 krm ev. natriumbensoat
1. Ta fyrtio till sextio nyplockade fläderblomklasar. Ju fler, desto mer arom i saften. Lägg de nyplockade klasarna i en stor rostfri bunke.
2. Tvätta citronerna noga och skär dem i tunna skivor. Koka upp vattnet med citronskivorna och strösockret.
3. Lös upp citronsyran i lagen och slå den kokhet över fläderblommorna. Lös ev. ett kryddmått bensoat i lagen innan den slås över blommorna. Då håller saften bättre). Låt det svalna i rumstemperatur, täck sedan och låt stå svalt i 3–4 dygn.
4. Sila saften och häll den i rengjorda flaskor. Fyll flaskorna ända upp. Förvara flaskorna mörkt och kallt, gärna liggande. Då hindras luft och därmed mögelbakterier att tränga in. Har man plats i frysen kan man frysa in flädersaften. Då behövs inget bensoat i saften. Fyll i så fall inte flaskorna ända upp.