Vad sägs om en bit lite nyttigare ostkaka till fikan, mellanmålet eller kvällsmaten idag? Oavsett svar så vill jag tipsa om den här som jag gjort på keso. Proteinrik, glutenfri och sockerfri men ack så god! Om du sedan väljer att toppa den med grädde och rejält med sylt berättar jag inte för någon 😉 Jag nöjde mig dock idag med hemmagjord chiasylt.
May 18, 2025
500 g keso/cottage cheese (funkar även med lätt)
4 st ägg
0.5 - 1 tsk vanilj arom
2 tsk flytande honung (går att utesluta om du önskar)
0.5 dl mandelmjöl
0.5 dl havremjöl (mixa havregryn) eller vetemjöl
0.5 dl mandelflarn
Smör/olja
250 g frysta bär
1 - 2 tsk vatten
0.25 dl @sukrin.no + zero calorie eller annat sockerfritt sötningsmedel eller honung
0.25 dl chiafrön
Sätt ugnen på 200°.
Vispa ihop äggen och keson i en skål.
Rör ner mjöl, honung och vaniljarom.
Smörj en ugnsform och häll i smeten. Toppa med mandel.
Grädda i mitten av ugnen ca 25-30 min.
Kakan ska bli fast och ytan ska få färg. (Jag körde varmluft mot slutet för färg och det blev bra 👍🏻) Obs! Det kan ligga lite vätska runtom precis när du tar ut den ur ugnen- du kan torka bort lite men annars brukar det torka in.
Ät gärna varm-ljummen och toppa som sagt med vad du gillar. Går att förvara i kyl några dagar men är då godast om den inte övervärmes i mikron.
CHIASYLT: Koka bären med en skvätt vatten på låg värme, när jordgubbarna tinat lite försök dela dem i mindre bitar.
Tillsätt valfri sötning, valfri mängd, men ca 0,25 -1/2 dl tycker jag är lagom.
Koka på låg värme cirka 10 minuter.
Dra av från plattan, tillsätt chiafrön, rör om.
Låt svalna och häll upp i en ren glasburk med lock.