Här har du ett riktigt maxat & gott recept på köttfärspaj som bla innehåller rökt skinka, vispgrädde och parmesan. Sååå gott!
Original recept från www.instagram.com
May 17, 2025
150 g smör
4.5 dl vetemjöl special
2 - 3 msk kallt vatten
400 g nötfärs eller blandfärs
Olja eller smör att steka i
1 st gul lök
Salt & peppar
1 burk krossade tomater, gärna @muttinordics
3 - 4 msk tomatpuré
1 st grönsaksbuljong
75 - 100 g rökt skinka, skivad & tärnad
1 tsk balsamvinäger
1 dl vatten
2 - 3 st pressade vitlöksklyftor
1 tsk italiensk salladskrydda
2 - 3 tsk oregano
Chili flakes (valfritt)
2 st ägg
1.5 dl vispgrädde
50 g parmesan
Både degen och fyllningen kan göras i god tid.
Knåda ihop degen, känns den lite torr ta den större mängden vatten. Kläd en pajform med ca 22 cm diameter med degen och förgrädda i 225 grader i ca 15 min.
Fräs färsen under omrörning tills genomstekt. Lägg till lök, salta och peppra och stek med lite till.
Blanda i tomater, buljong, vatten, vinäger, vitlök, skinka och kryddor. Låt koka på låg temp ca 20-30 min så den blir mustig och härlig. Smaka av med lite chili flakes.
Vispa samman grädde och ägg. Finriv osten.
Fyll skalet med köttfärs och toppa med grädden och toppa slutligen med ost.
Gratinera ca 15 min i ugnen. Servera med god sallad.