Klyftpotatis kan göras med eller utan skal. đĄTips! Tag bort stĂ€rkelsen frĂ„n den rĂ„a klyftade potatisen genom att lĂ€gga den i en stor skĂ„l med kallt vatten - rör om, rör om! Sila bort vattnet och fyll pĂ„ med nytt kallt vatten - rör om, rör om! Sila bort vattnet igen. Efter sköljningarna, sĂ„ lĂ€ggs potatisklyftorna i en stor ugnsform (som gĂ€rna Ă€r klĂ€dd med bakplĂ„tspapper). För att avlĂ€gsna bĂ„de sköljvattnet och det vatten som finns inuti potatisarna, sĂ„ tag hushĂ„llspapper och dutta/torka bort det vatten som Ă€r kvar. PĂ„ det hĂ€r viset fĂ„r man bort stĂ€rkelsen och potatisen blir mer krispig och inte klibbig, mosig eller geggig nĂ€r den tillagas. Följ sedan receptet med att blanda i olivolja och kryddor. đĄTips! Det gĂ„r Ă€ven bra att blanda potatisen med t.ex. bitar av rödlök, nĂ„gra vitlöksklyftor đ§, brytbönor, vaxbönor, morötter đ„ och paprika đ« samt broccoli đ„Š Ibland kan man Ă€ven smula över fetaost. Men sĂ€tt dĂ„ in i ugnen i ytterligare 5 min, sĂ„ att osten smĂ€lter en aning.
Feb. 4, 2023
1 kg potatis
1 msk olivolja
0.5 tsk salt
Lite grovmalen svartpeppar
Lite timjan
Lite rosmarin (kan uteslutas)
1. SÀtt ugnen pÄ 200 °C.
2. SkÀr potatisen i klyftor. Sprid ut pÄ en ugnsplÄt (med hög kant och klÀdd med bakplÄtspapper) och blanda med olivolja, salt, grovmalen svartpeppar, timjan och ev rosmarin.
3. Rosta i mitten av ugnen ca 40-60 minuter, tills potatisen Àr mjuk och fÄtt fin fÀrg (jag brukar ha 60 min).