Obs! Potatisen kokas inte separat innan gratängen gratineras. Den blir krämig och god ändå. Min mor Linneas recept 🥰 💡Tips! På formens långsida - jag brukar fylla på med grädde till mitten (vilket kan innebära att det kanske blir mer grädde än vad jag har uppgivit i receptet). Om det blir mycket potatisgratäng över, så kan man frysa in den. Potatisgratängen blir bäst om man värmer den direkt från djupfryst… man tillför en skvätt grädde och eventuellt lite riven ost på toppen, gräddar den sedan i 225 grader, cirka 25-35 minuter. Info! Dessa sorter är fasta potatisar: Amadine, Anya, Apache, Asterix, Ballerina, Belana, Cherie, Folva, Gala, Hertha, Labella, Linzer Delikatesse, Melody, Ratte, Sava, Sparris/Asparges.
Feb. 4, 2023
1 kg fast potatis eller 20 st normalstora potatisar (ej färsk potatis)
1-2 vitlöksklyftor
5 dl vispgrädde (eller 3 dl grädde + 2 dl mjölk)
1 tsk salt
2 krm malen svartpeppar
2 dl riven ost
1. Ställ ugnen på 200 grader.
2. Skala och skiva potatisen tunt, gärna i matberedare.
3. Smörj en ugnssäker form. Varva potatis, salt och svartpeppar i ugnsformen och avsluta med pressad vitlök samt riven ost.
4. Häll grädden över det hela, strö sedan lite ströbröd över gratängen (vilket ger ett krispigt och gott täcke). Klicka på lite smörklickar här och där. Tillaga den sedan i mitten av ugnen, tills gratängen är mjuk och grädden kokat in, ca 45 min - 1 tim (jag brukar ta en timme).