Råstekta potatisplättar – rösti. Som en Schweizisk motsvarighet till raggmunk eller rårakor som ofta serveras som ett tillbehör till kött.
Feb. 4, 2023
1 kg potatis
70 g smör
2 msk olja , neutral
Salt och peppar
1. Riv potatisen på rivjärnets grova sida. Skölj i kallt vatten och torka sedan med en ren handduk eller hushållspapper.
2. Blanda potatisen med salt och peppar.
3. Smält 50 gram smör och 2 matskedar olja i en stekpanna på medelhög värme, använd gärna gjutjärn.
4. När smöret smält och slutat bubbla är det dags att hälla i potatisen. Platta till den rivna potatisen med en stekspade. Låt kakan steka i fem minuter eller tills den fått fin gyllenbrun färg.
5. Vänd upp din rösti på en tallrik och häll i resten av smöret i stekpannan. Häll över potatiskakan i stekpannan igen och låt steka tills den fått fin färg på andra sidan. Sänk värmen och låt steka tills potatisen är färdig rakt igenom.