Antal personer: 4-6 đĄTips! Om man vill variera smaksĂ€ttningen i pannacottan, sĂ„ kan man vid juletid tillsĂ€tta 1 paket saffran (0,5 gram). Garnera med hjortron eller krossade pepparkakor och hallon (eller rĂ„rörda lingon). Man kan Ă€ven byta ut smaksĂ€ttningen vaniljsocker/vaniljstĂ„ngen mot bl.a. 1 msk kakao eller 1 tsk frystorkat kaffe. Prova! đ„° Obs! För de som inte vill Ă€ta vanligt animaliskt gelatin (som finns i form av gelatinblad och gelatinpulver), sĂ„ finns det vegetariska alternativ. Vegetariska alternativ till gelatin; vegegel och agar agar. ErsĂ€tt gelatin med nĂ„got av följande vegetariska alternativ: gelĂ©socker multi (DanSukker) och vegegel (Dr Oetker). TĂ€nk pĂ„ att: GelĂ©socker multi innehĂ„ller Ă€ven strösocker, sĂ„ minska sockermĂ€ngden i receptet om man ska anvĂ€nda detta. Vegegel innehĂ„ller inte strösocker. Men lĂ€s instruktionerna pĂ„ vegegel om man ska anvĂ€nda det. đĄTips! Om man vill ha Havresmul till Pannacotta: 40 g smör 1 msk grĂ€dde 1 dl havregryn Âœ dl socker 1 Âœ msk sirap Blanda alla ingredienser i en bunke. SĂ€tt stekpannan pĂ„ mellan medel och hög temperatur. HĂ€ll i blandningen i pannan och bryn tills det blir gyllenebrunt. StĂ€ll Ă„t sidan lĂ„t svalna och stelna till.
Feb. 3, 2023
5 dl grÀdde
1 st vaniljstÄng (eller 1 tsk vaniljsocker/vaniljpulver)
0.5 dl strösocker
3 st gelatinblad
1. LÀgg gelatinbladen i blöt (5 minuter).
2. SkÀr ett snitt i vaniljstÄngen och skrapa ur fröna. LÀgg fröna och vaniljstÄngen i en kastrull (om man inte anvÀnder vaniljstÄng, sÄ gÄr det bra att ta vaniljsocker/vaniljpulver).
3. HÀll pÄ grÀdde och tillsÀtt strösockret. LÄt koka ihop. Rör om och lÄt puttra 1-2 minuter.
4. Ta av kastrullen frÄn plattan! Viktigt! LÀgg i gelatinbladen och rör om, sÄ att de löser sig.
5. Sila bort vaniljstÄngen. HÀll upp i portionsfranskbröd och stÀll in i kylen minst 2 timmar, sÄ att det stelnar.
6. Strö över (tinade) bĂ€r (sĂ„som t.ex. hjortron, jordgubbar, blĂ„bĂ€r, björnbĂ€r, hallon) eller frukt. Servera! đ„°
Obs! Om man vill göra detta vegetariskt, sÄ byt ut strösockret och gelatinbladen mot 1 dl gelésocker. Koka dÄ upp vanilj, grÀdde och gelésocker (lÄt detta koka 30 sek) och hÀll dÀrefter upp i portionsglas.