Antal personer: 4-6 Tips!!! Om du vill variera smaksättningen i pannacottan, så kan du vid juletid tillsätta 1 paket saffran (0,5 gram). Garnera med hjortron eller krossade pepparkakor och hallon (eller rårörda lingon). Man kan även byta ut smaksättningen vaniljsocker/vaniljstången mot bl.a. 1 msk kakao eller 1 tsk frystorkat kaffe. Prova! 🥰 Obs! För de som inte vill äta vanligt animaliskt gelatin (som finns i form av gelatinblad och gelatinpulver), så finns det vegetariska alternativ. Vegetariska alternativ till gelatin; vegegel och agar agar. Ersätt gelatin med något av följande vegetariska alternativ: gelésocker multi (DanSukker) och vegegel (Dr Oetker). Tänk på att: Gelésocker multi innehåller även strösocker, så minska sockermängden i receptet om du ska använda detta. Vegegel innehåller inte strösocker. Men läs instruktionerna på vegegel om du ska använda det.
Feb. 3, 2023
5 dl grädde
1 st vaniljstång (eller 1 tsk vaniljsocker/vaniljpulver)
0.5 dl strösocker
3 st gelatinblad
1. Lägg gelatinbladen i blöt (5 minuter).
2. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull (om man inte använder vaniljstång, så går det bra att ta vaniljsocker/vaniljpulver).
3. Häll på grädde och tillsätt strösockret. Låt koka ihop. Rör om och låt puttra 1-2 minuter.
4. Ta av kastrullen från plattan! Viktigt! Lägg i gelatinbladen och rör om, så att de löser sig.
5. Sila bort vaniljstången. Häll upp i portionsfranskbröd och ställ in i kylen minst 2 timmar, så att det stelnar.
6. Strö över (tinade) bär (såsom t.ex. hjortron, jordgubbar, blåbär, björnbär, hallon) eller frukt. Servera! 🥰
Obs! Om man vill göra detta vegetariskt, så byt ut strösockret och gelatinbladen mot 1 dl gelésocker. Koka då upp vanilj, grädde och gelésocker (låt detta koka 30 sek) och häll därefter upp i portionsglas.