En favorit på julbordet 😋
Feb. 1, 2023
Matfett, till formen
5 st ägg
2.5 dl grädde
2.5 dl mjölk
Salt
Svartpeppar
500 g grönkål
2 msk smör
1 st grönsaksbuljongtärning
3 dl vatten
2 dl grädde
2 msk potatismjöl
1 krm riven muskotnöt (eller mer efter smak)
Ugnsomelett: Vispa upp äggen med salt och svartpeppar. Vispa ner mjölken och grädden, lite i taget. Smörj matfett i formen som omeletten ska gräddas i. Häll i omelettsmeten. Grädda omeletten i 200° i ca 20 minuter (eller tills den blir gyllenbrun). Tag ut ugnsomeletten.
Grönkålsstuvning: Jag odlar egen grönkål som förvälls och fryses in på hösten. När jag sedan ska göra grönkålsstuvning, så tinar jag upp och strimlar/hackar grönkålen i en matberedare (med 2 dl vatten).
Tag en kastrull och lägg i en klick smör. Lägg i grönsaksbuljongtärningen och rör om tills den löser upp sig.
Tillsätt den strimlade/hackade grönkålen, vatten och grädden samt potatismjölet. Rör om noga och låt det koka upp och sedan sjuda ca 10 minuter (tills grönkålen har mjuknat) och såsen blir till stuvning. Ta från värmen. Tillsätt riven muskot (efter smak). Om ni vill ha mer salt och svartpeppar, så får ni tillsätta det (jag brukar hoppa över det).
Servera gärna ugnsomeletten med grönkålsstuvningen uppepå och strö persilja över.