25 g jäst
4 dl mjölk (eller vatten), fingervarm
2 msk rapsolja
1 tsk salt
8 dl vetemjöl (eller 6 dl vetemjöl + 2 dl rågsikt eller grahamsmjöl)
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk (eller vatten) och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt rapsolja, salt och vetemjöl. Blanda ihop allt till en lätt kladdig deg och knåda den i några minuter, gärna i maskin (knåda för hand är kladdigt med denna deg, men funkar det med).
2. Rulla degen i vetemjöl.
3. Rulla ut degen till en längd. Dela den i åtta bitar.
4. Rulla bollar av degbitarna.
5. Lägg degbollarna i en pajform (pensla med olja mellan frallorna, så de inte fastnar i varandra) klädd med bakplåtspapper (knöggla först ihop bakplåtspappret så det blir skrynkligt, då ligger det bättre i formen). Strö lite mjöl över bröden.
6. Låt bröden jäsa i 45–60 min. Sätt ugnen på 230 grader.
7. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna på bakplåtspappret i eller utanför formen.