Persiljejärpar, en riktig gammal husmansklassiker, där persiljan inte är ihopblandad med färssmeten - utan som fyllning istället. Min svärmor Anna lagade goda persiljejärpar. Detta är hennes recept! 🥰
Jan. 31, 2023
1 dl persilja (hackad)
100 g smör
1 st ägg
1 dl havregryn
1.5 dl mjölk
0.5 msk salt
2 krm vitpeppar
3 msk mixad gul lök eller rödlök
2 msk potatismjöl
800 g blandfärs, nöt- eller köttfärs
1. Rör ihop smöret med finhackad persilja och ställ i kylskåpet så länge.
2. Blanda ihop alla ingredienser till smeten (ägg, havregryn, mjölk, salt, vitpeppar, lök). Låt svälla i 10 minuter. Arbeta in potatismjöl och köttfärs.
3. Ta ut mått i storlek med en clementin, platta till den i handflatan, gör en liten skåra med ett finger och fyll varje järpe med en tesked persiljesmör. Nyp ihop till avlånga järpar. Eller gör så här: För att få så enkelt jämnstora järpar som möjligt och fyllningen på plats - bred ut färsen på en skärbräda och sedan skåra upp i lika stora bitar. På med smörklickarna och sedan är det bara att vika färsen runt smöret och forma till järpar.
4. Stek järparna i smör på medelvärme tills de fått fin färg.
5. Gräddsåsen vispar man bara ihop i stekpannan med en fond, vatten, grädde, salt & peppar, en tesked tomatpuré och soja. Sen serverar man järparna i såsen med massor av finhackad persilja över! 😋