Kålpudding à la Birgittas 👌

Kålpudding på gammeldags vis.... efter min bästa väninnas recept (som hon har efter sin kära mormor) 🥰

Helén ”Nenne” Mattsson

Jan. 30, 2023

Ingredienser

0.5 st vitkålshuvud

Smör (till stekning)

Ljus sirap

Köttfärsröran:

500 g köttfärs

1 st kall pressad kokt potatis

1 dl mjölk

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Lite (bara ett uns) mald kryddpeppar

1 st ägg

1 dl vatten

0.5 st köttbuljongtärning (som löses i 1,5 dl vatten)

Smör (till ugnsform)

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skölj vitkålshuvudet och skär bort mittstocken och de grövsta på bladnerverna. Skär/strimla vitkålen i små bitar.

3. Lägg smör i en stekpanna och lägg i den strimlade vitkålen. Ringa lite ljus sirap över det hela och bryn vitkålen. När det är klart, så lägg all den brynta vitkålen i en skål.

4. Köttfärsröran: Mosa en kall kokt potatis/eller en kall pressad kokt potatis med lite mjölk, salt, svartpeppar och lite (bara ett uns) mald kryddpeppar samt ägg och vatten för att få smeten ganska lös (om smeten inte blir lös, så tillsätt lite mer av mjölk och vatten i lika delar).

5. Lägg hälften av den brynta vitkålen i botten på en smord ugnssäker form. Bred ut köttfärsröran och täck med resten av vitkålen.

6. Lös en halv köttbuljongtärning i vatten (1,5 dl) och töm över i den ugnsfasta formen. Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter. Tips! Lägg aluminiumfolie över de sista minuterna, så att vitkålen inte blir alltför brun.

7. Red eventuellt en sås av smör, mjöl, steksky, lite grädde och lingonsylt. Smaka av såsen med salt och peppar. Färgsätt såsen med lite soja.

Taggar

Vill du spara detta recept? Ladda ner SmakShare receptapp gratis så kan du samla alla dina recept på en plats för att göra det lättare att planera, handla och laga din mat.