Allt i ett - snabb, god och lättlagad fiskgratäng som gör succé! 👍 Man kan lägga i kräftstjärtar och räkor också, om man vill ha en festligare och godare fiskgratäng 😋 Dessutom går det bra att byta ut torsk mot lax, om man vill! 💡Tips! Om man är ca 12 personer, så kan man göra en dubbelsats i en långpanna (med hög kant).
Jan. 30, 2023
800 g - 1000 gr torskfilé eller lax
2.5 dl ärtor (går bra att ta frysta)
0.5 st purjolök (skivad)
Lägg i några delade cocktailtomater
4 msk smör
2.5 dl mellangrädde
2 dl crème fraiche (kokbar)
2 msk chilisås
1.5 msk hummerfond
Dill (hackad)
2 msk maizena
Citronpeppar
2 dl riven ost
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skiva den tinade torsken (eller laxen) och lägg den i en smord gratängform.
3. Lägg ärtor, skivad purjolök och några delade cocktailtomater uppepå.
4. Strö över med citronpeppar och några klickar smör (ca 4 msk).
5. Såsen: Blanda mellangrädde och crème fraiche. Rör i chilisås, hummerfond, hackad dill och maizena. Smaka av med citronpeppar. Häll såsen över fisken, ärtorna purjolöken och cocktailtomaterna.
6. Strö riven ost över fiskgratängen.
7. Grädda i ugnen ca 30 min eller tills osten fått en gyllenbrun färg.