Saftig fläskfilé med riven ost blev det ikväll. Ljuvlig gratäng där ugnen sköter det mesta av jobbet. Serverades med rödvinsås fran pulver som jag smakade upp med rödvin, smör, oxfond & timjan.
Feb. 1, 2023
3 msk + 1 di rapsolja till stekning
1st fläskfilé (ca 700g)
1 st gul lök, skivad
4 st vitlöksklyftor, pressad
2 tsk chili flakes
10 st medelstora potatisar, skalade och tunt skivade på t.ex. mandolin
0.5 kruka timjan, finhackad
1 knippe gräslök
6 dl grädde
1st köttbuljongtärning salt svartpeppar
Riven parmesan
Sätt ugnen på 200 grader.
Värm upp en stor kastrull med smör och olja. Tillsätt lök, vitlök & chili flakes, låt svettas i någon minut.
Tillsätt de tunt skivade potatisarna & timjan. Låt stekas på medelhög värme i ca 5 minuter under omrörning då och då. Tillsätt grädde och köttbuljong.
Puttra på medelhög värme tills potatisarna nästan blir färdiga men inte helt. Smaka av med ev lite salt och peppar. Häll över i en ugnssaker form
Salta och peppra fläskfilén och stek i en stekpanna på hög värme så den får en fin gyllene färg men fortfarnade rå inuti.
Skär fläskfilén i skivor och lägg ovanpå gratängen. Riv över parmesan.
Stek i ugnen i ca 15 minuter eller tills fläskfilén r färdig, och tills osten har fått en gyllene yta.
Toppa med finhackad gräslök!