8 - 10 st mellanstora potatisar
5 dl grädde
2.5 dl creme fraiche eller 2 burkar smaksatt färskost
1- 2 pressade vitlökar
Smör
Salt och peppar
500 g nötfärs
Smör
1 st tunt skivad röd lök
1 burk krossade tomater (ca 400 gr)
0.5 dl vatten
1 msk vetemjöl
1 tsk salt
1.5 krm vitpeppar
1 tsk paprikapulver
2 krm oregano (egenodlad el. från power fruit)
Riven ost över gratängen
1. Ställ ugnen på 200 grader.
2. Värm upp en panna med smör, bryn löken mjuk och häll i färsen och bryn den färdig.
3. Lägg i krossade tomater, vatten, 1 msk vetemjöl. Rör om noga! Smaksätt med salt, vitpeppar, paprikapulver och oregano.
4. Låt sjuda i ca 10 minuter på svag värme. Under tiden gör du potatisen.
5. Skala och skiva potatisen.
6. Smörj formen, som bör ha ganska höga kanter, med smör.
7. Rör ihop grädde och creme fraiche / Även gott med smaksatt färskost!!
8. Pressa ner vitlöken och krydda och salta, ganska ordentligt.
9. Rör ihop potatis med gräddblandningen.
10. Varva sedan potatisen med köttfärsröran och ställ in i ugnen på 200 grader.
11. Ta ut ur ugnen när potatisen är mjuk och strö riven ost över och ställ tillbaka gratängen i ugnen och låt den gratineras.
12. Ta ut gratängen och låt den stanna till sig en tio minuter innan den är klar att ätas.
13. Serveras sedan tillsammans med en god sallad 😋