Om man får julskinka över, så brukar jag göra denna paj i en långpanna. Men det går bra att halvera receptet och göra i en pajform.
Jan. 29, 2023
6 dl vetemjöl
250 g kylskåpskallt smör
3 msk iskallt vatten
2 st röd lök, skivad
500 g skuren grönkål
800 g strimlad julskinka
6 dl riven lagrad ost
8 st ägg
3 dl grädde
5 dl mjölk
Grovmalen svartpeppar
Lite salt
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda ihop pajdegen. Tryck ut degen i en långpanna eller pajform (om man halverar receptet). Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila ca 30 minuter i kylen innan pajskalet förgräddas i 10 minuter.
3. Fräs löken i smör och olja. Lägg i grönkålen och låt den smälta ner och fräsa med, tillsätt ev mer olja. Krydda med lite salt och svartpeppar.
4. Förbered äggstanningen.
5. När pajskalet är förgräddat lägg i lite av den rivna osten i botten, därefter fräset med grönkål och lök, skinkan och resten av osten. Krydda med lite grovmalen svartpeppar och lite salt. Häll till sist över äggstanningen.
6. Grädda i ugnens mitt i ca 30 minuter tills den får en gyllenbrun yta.